Kuchyně

Zaměřeno na rýži

Rýže je dnes rozšířená po celém světě, nejvíce ji ale využívají v Asii, především v Číně a Hongkongu. Konkrétně v Číně věří, že rýže byla darem zvířat pro lidi. V těch dávných dobách byl hlad, lovila se zvířata, ale začalo jich ubývat. Pak se jednoho dne objevil pes, který nesl na ocasu pět podlouhlých žlutých semen, lidé je zasadili, vyrostla jim rýže a zmizel hlad. Z nutričního hlediska je rýže kvalitní potravina. Má mnoho sacharidů, bílkovin a vlákninu. Také je zdrojem vitamínů skupiny B, z minerálů obsahuje vápník, železo a sodík. Používá se i k dietě. Bývá dlouhozrnná, kulatozrnná, střednězrnná, pololoupaná a mnohé další. Připravuje se obvykle dušením, s příměsemi, například jasmínová nebo divoká rýže. Existuje ještě speciální druh – červená pololoupaná.

Rýže se pěstuje už dlouhá staletí, právě proto ani odborníci nedokážou přesně určit čas a místo původu. Podle odhadů si myslí, že se začalo s pěstováním někde v Thajsku, ale není to ničím podložené. Svědčí pro to, že odkazují i na místa v jihozápadní Číně nebo v Assamu.

Rýžový salát

Uvařte si rýži, pokud možno dva druhy. Smíchejte si olej s utřeným česnekem, přidejte na drobno nakrájenou papriku, je jedno jaké barvy, cibulku, hrášek, olivy a nakonec i vychladlou rýži. Osolte, opepřete, pokapejte citrónovou št‘ávou a přidejte nastrouhaný eidam. Můžete podávat normálně nebo salát naplníte do paprik, které jsou rozkrojené na půlku.

Existují i typy rýžových pokrmů, kde se dává důraz na sladké příměsi, mezi nejznámější patří určitě rýžový nákyp, ale velmi chutná je i mléčná rýže.

Mléčná rýže

Propláchněte rýži a zalijte ji mlékem, přidejte vanilkový cukr nebo vanilkový lusk a uvařte, ale tak, aby to nebyla hustá kaše. Oslad’te ji ještě klasickým cukrem. Jablka omyjte, oloupejte a nakrájejte na kousky, zakapejte citrónovou št’ávou, přidejte brusinky, skořici a cukr dle chuti. Směs zalijte trochou vody, poduste doměkka a nechte vychladnout. Nakonec rozdělte do misek jablka se směsí a přidejte rýži.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *