V České republice patří rajčata k nejoblíbenějšímu druhu zeleniny. Je to způsobeno především jejich šťavnatou nasládlou chutí a také jejich celoroční dostupností. Rajčata jsou nejen šťavnatá, ale také dietní a zdravá. Navíc nejenže si dnes můžete rajčata koupit na každém zelném trhu a v supermarketu, ale také si je můžete úspěšně vypěstovat u Vás doma. Pěstovat je můžete na záhoně, ve skleníku, ale i na balkoně panelového domu.
Rajčata – vitaminová bomba
Možná Vás překvapí, že jsou rajčata považována za zdravější než jim tolik podobná jablka. Rajčata totiž neobsahují téměř žádné kalorie, tuky a ani cholesterol. Jsou zdrojem vlákniny, minerálních látek a vitaminů. Rajčata obsahují draslík a sodík a vitaminy skupiny A, B a C. Pravidelná konzumace rajčat přispívá k posílení imunity i k pročištění organismu. Imunitu můžete navíc posílit také 100% citronovou šťávou, která je především jedinečným elixírem vitaminu C. Díky obsahu červeného barviva lykopenu rajčata napomáhají ke snadnějšímu, zdravějšímu a krásnějšímu opálení. To ocení především milovnice slunění se na sluníčku. V neposlední řadě jsou rajčata nejbohatším zdrojem silného antioxidantu lykopenu, který chrání lidské tělo proti rakovině. Zároveň příznivě ovlivňují nervový systém a tlumí záněty.
Rajčatové pochoutky
Tištěné i internetové kuchařky se jen hemží recepty z čerstvých rajčat. Drcené kousky rajčat https://katalog.bmcbrno.cz/krajena-rajcata-polpa-di-pomodoro-2500-g.html s rajčatovou šťávou můžete použít na přípravu polévek, omáček nebo jen tak k dochucení různých pokrmů. Letní dny si tak můžete snadno zpříjemnit polévkou z čerstvých rajčat. Potřebovat budete kromě rajčat také řapíkatý celer, zeleninový vývar, cibuli, máslo, olivový olej, svazek čerstvé nebo sušené bazalky, zakysanou smetanu, sůl a pepř. V sezóně grilování určitě rádi uvítáte skvělý tip na pochoutku v podobě grilované polenty s rajčatovou salsou.